Monday, November 9, 2009

ANWAR LEBIH VERSI PAKLAH DALAM PAKATAN RAKYAT

Mutakhir ini banyak pula pihak yang begitu berminat hendak memberikan pendapat dan pandangan terhadap PAS, ada yang ikhlas, ada yang menangguk di air keruh, ada yang sengaja nak mengeruhkan keadaan, ada yang perasan dan ada juga yang tak tahu apa-apa, hanya diambil dari mana-mana lalu disokong tanpa usul dan periksa.

Melabelkan seseorang dengan yang lain adalah suatu tindakan yang sengaja untuk menjatuhkan imej dan identity seseorang.
Benarkah Tuan guru Haji Hadi sudah tidak diterima kepimpinannya. Setelah saya melihat beberapa article dan penulisan terhadap presiden PAS ini, apa yang boleh saya kumpulkan adalah
1. Kerana factor UG
2. Kekalahan di Bagan Pinang
3. Kemelut PAS negeri Selangor dan pakatan rakyat
4. Penyokong kuat kepada UG
5. Berpakat dengan Umno
6. Lemah
Namun semua yang tersenarai apakah diteliti dan difikirkan secara lunak dengan fikiran yang waras untuk mensabitkan beliau telah gagal sebagai seorang pemimpin dan dikatakan telah hilang sokongan daripada rakyat jelata.

Factor UG adalah mainan politik Umno yang berlebihan, ya walaupun ada usha-usha untuk membawa PAS berbincang dengan Umno, namun itu hanyalah sekadar perancangan dan perbincangan sahaja, belum lagi menyertai Umno. Sedangkan Anwar Ibrahim sendiri pernah berjumpa denganPak Lah semasa pertemuan tokoh-tokoh islam di Selangor dahulu.

Apakah kita pening itu baru perbincangan mana ada PAS menyertai Umno, habis ,kenapa di kecohkan sangat isu ini.
Kemudian Tuan Guru Hadi Awang sendiri telah berulang-ulang kali menyatakan pendirian akan bersama dengan pakatan rakyat.

Kalau adapun niat dikalangan pimpinan PAS ingin menyertai Umno itu mungkin hanyalah cetusan idea, namun belum menyertai lagi,, tetapi bagaimana wakil rakyat PKR yang telah terang terang dan nyata melompat dan masuk Umo, takan ini pun kita katakana kelemahan Hadi Awang.
Rakyat mula merasa tidak yakin denganpakatan kerana melihat perjuanganPKR yang tidak ikhlas, mereka dengan mudah dibeli dan disogok.

Kalau sekiranya kita hendak menunding jari segala kekalutan dan huru hara di perak adalah disebabkan oleh Adun PKR yang melompat parti. Siapakah ketua PKR, Anwar Ibrahim lah yang sepatutnya bertanggungjawab kepada semua ini, sekiranya atas kontek kepimpinan yang memimpin.
Yang lebih lemah adalah Anwar Ibrahim bukan Tuan Guru Hadi Awang. Ketua pakatan rakyat juga adalah Anwar, kenapa hendak di talakan segala kelemahann kpd Presiden PAS.

kalau pun ada yang berkata bahawa mereka mengkritik kerana merasakan mereka adalah sebahagian daripada pakatan rakyat dan PAS adalah sebuah parti yang besar dalam pakatan rakyat, apa-apa yang berlaku kepada PAS akan secara langsung memberikan kesan kepada Pakatan rakyat

Lalu mereka mendesak supaya PAS segera membuat perubahan kepada parti dan pimpinannya. menjadi persoalan sekarang kenapakah hanya kepada PAS sahaja yang perlu berubah, bagaimana dengan rakannya yang lain, yang Adun mereka sekarang gila talak pakat nak menjadi bebas dan menyokong umno, bagaimanakah pula dengan masalah dalaman rkan partinya

No comments: